V tomto roku by sa mala dokončiť obnova Renesančného paláca hradu Ľubovňa

25.04.2011 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 25. apríla (TASR) – Hrad v Starej Ľubovni už čoskoro otvorí svoje brány pre verejnosť, ešte stále sa však pracuje na rekonštrukcii Renesančného paláca. „Práce v tomto roku sme začali prvý aprílový týždeň, rok 2011 by mal byť zároveň posledným rokom stavebnej obnovy Renesančného paláca, sprístupnenie sa plánuje na máj budúceho roku,“ priblížil správca hradu Dalibor Mikulík .
V súčasnosti sa pracuje na obnove najnáročnejšej východnej obvodovej steny paláca. „Preto najnáročnejšia, pretože na nej je mohutné niekoľko desiatok metrov vysoké skalné bralo,“ vysvetľuje Mikulík. Na mieste sa už nachádza lešenie vo výške 30 metrov. Okrem toho pracujú aj na vyčistení interiéru paláca, budú klásť podlahu z pálenej tehly, robia zábradlia a pripravujú už aj komunikačné schodiská.
„Už si vieme lepšie predstaviť, ako to tam bude vyzerať, a ako sa bude hýbať turista. Máme na to vyčlenených posledných 370.000 eur, za tieto peniaze sa stavebná časť Renesančného paláca dokončí,“ dodal správca. Podľa neho finančné prostriedky budú stačiť. S obnovou horného hradu začali už v roku 1998, v rokoch 2003 a 2007 sa robil starý hradný múr, neskôr severná stena Gotického paláca.
„Ak chceme horný hrad sprístupniť, je potrebné k nemu urobiť prístup a komunikačne ho prepojiť aj s ostatnými časťami už sprístupneného hradu,“ doplnil Mikulík. Múzejníci v súčasnosti pracujú na nových expozíciách a technický personál rozmýšľa, ako by asi mali viesť prehliadkové trasy. „Tým sa prehliadka rozšíri možno o minimálne polhodinu, možno urobíme aj malý a veľký okruh,“ objasnil Mikulík.
V Renesančnom paláci by po dokončení mala byť rekonštrukcia stredovekého pivovaru, nachádza sa tam aj kaďa, vytesaná priamo do skaly, pracujú aj na vytvorení barokového podhradia a liehovaru. „Nesmie tam chýbať veľká fotografická výstava obnovy paláca,“ dodal správca hradu.
Obnova Renesančného paláca sa začala v roku 2008, ukončia ju tohto roku, celý objem financií je 1,7 milióna eur. Prvú časť financoval Prešovský samosprávny kraj (PSK), ďalšiu časť vláda SR.
 

Vyberte región